Składniki:

  • 200 g czekolady 70%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • Sezonowe owoce do dekoracji: borówki, truskawki, itp.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

2. Do płynnej czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, cały czas mieszając masę za pomocą trzepaczki. Dodać ¾ cukru, mieszać 2 minuty, aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.

3. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli i mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.

4. Ubić białka. Gdy piana będzie sztywna, dodawać co minutę po łyżce pozostałego cukru. Masę białkową dodać w trzech turach do masy czekoladowej, delikatnie ją napowietrzając.

5. Całość przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić. Udekorować świeżymi owocami. 

ciasto-czekoladowe
Zdjęcie i stylizacja: Kinga i Adam Paruzel

Mielone migdały można zastąpić mąką z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną, razową lub gryczaną. Ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon – wtedy należy ją dodać na etapie przygotowania do masy czekoladowej.

--

Przepis pochodzi z najnowszej książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Burda. Znajdziecie w niej pomysły na fit śniadania, oryginalne przekąski i sałatki, odchudzające zupy i lekkie dania główne. Nie zabrakło również zdrowych słodkości i koktajli, które urozmaicą codzienny jadłospis. 

kinga-paruzel-dieta-ze-smakiem