Choć tak jak ze wszystkim, z truskawkami nie należy przesadzać, to zdecydowanie jedna ze zdrowszych przekąsek, jaką proponują dietetycy. I właśnie teraz warto się w nich rozsmakować, bo są nie tylko smaczne ale też bardzo zdrowe.

Truskawki – zdrowotne właściwości

Jedną z podstawowych zalet tych owoców jest ich niska gęstość energetyczna. Ku uciesze pań, które na różnych dietach są nieustannie, w porcji truskawek znajdziemy bardzo małą ilość kalorii. Garść truskawek (ok. 70 g) dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Banan na przykład, który waży również 70 g kalorii ma aż trzy razy więcej.

Truskawka jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.

-Truskawki to też skarb dla naszych żył i tętnic. Radykalnie chronią przed wszystkimi chorobami układu krążenia dzięki przeogromnej zawartości błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Warto też wiedzieć, że jedzenie choćby jednej porcji owoców jagodowych trzy razy w tygodniu pozwala zmniejszyć u pań ryzyko występowania chorób układu krążenia aż o 32%!

To jednak nie wszystko. W XXI wieku nikt nie wymyślił skutecznego leku na choroby nowotworowe, ale udowodniono, że truskawki mogą przed nimi chronić. Przekonali się o tym pacjenci, u których zdiagnozowano przedrakowe zamiany przełyku. Codziennie przez pół roku spożywali 60 gramów truskawek. Efekt? U ponad 80% ochotników zaobserwowano remisję choroby i zmniejszenie markerów rozwoju nowotworów.

Co ciekawe spożywając te owoce regularnie (choć w naszej szerokości geograficznej jest nieco trudne) zmniejsza się też ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego.

Truskawki mają rewelacyjny wpływ na skórę dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Mało tego! Zawarty w miąższu truskawek kwas elagowy wiąże się ze szkodliwymi substancjami, które dostają się do organizmu, i neutralizuje je.

Truskawki powinny tez osoby dbające o wzrok. Mają one bowiem antocyjany, silne przeciwutleniacze wyłapujące wolne rodniki. Chronią wzrok, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegają degeneracji plamki żółtej.

Truskawki przynoszą miłość

Truskawki mają kształt serca i słodki smak. Nic więc dziwnego, że stały się symbolem miłości... Ich moc doceniają romantyczni Francuzi, którzy wierzą, że jeśli chce się rozkochać w sobie drugą osobę, to należy podzielić się z nią truskawką. W tym kraju istniał też zwyczaj podawania nowożeńcom o poranku truskawkowej zupy.
Madame Tallien, chcąc zachować swoje piękno i podbijać serca mężczyzn na dworze Napoleona, kąpała się w wodzie z dodatkiem ok. 12 kilogramów rozgniecionych truskawek.
Natomiast Hiszpanie wierzą, że jeśli w sylwestrową noc do kieliszka wrzucimy ten owoc, to w kolejnym roku czeka nas miłość. Tak więc romantyczna kolacja z szampanem i truskawkami czy chrupiący croissant z truskawkową konfiturą, podane ukochanej osobie o poranku do łóżka – to prawdziwe wyznanie „kocham Cię!”.

Truskawki inspirują artystów

Truskawki od dawna inspirują nie tylko zakochanych, ale też artystów. Widać je np. na obrazach wybitnych malarzy, m. in.  Hieronima Boscha czy Augusta Renoira. Z kolei tytuł „Strawberry Fields” nosi kilka filmów, a słynny przebój grupy The Beatles pt. „Strawberry Fields Forever” nucił na pewno każdy z nas. Natomiast o szczególnej miłości Japończyków do tego owocu świadczy fakt, że w Tokio powstał dom w kształcie truskawki, która jak widać potrafi zainspirować nawet architektów.

Mało kto wie, że Polska należy do największych producentów owoców miękkich na świecie. Nasz zbiór truskawek na poziomie ok. 150-200 tys. ton rocznie sprawia, że w tym względzie ustępujemy jedynie Hiszpanii!

Reasumując, truskawki są jednym z najzdrowszych owoców. Charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych, niską wartością energetyczną, chronią przed wieloma chorobami i pomagają utrzymać prawidłową masą ciała. A więc jedzmy truskawki, póki sezon trwa…