Domowa czekolada - składniki:

  • ⅓ szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 3 większe łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 4 niepełne łyżki syropu klonowego
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
  • ½ szklanki migdałów
  • około ½ szklanki dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
  • ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina soli

Domowa czekolada - przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!

mat. prasowe

Domowa czekolada może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

--

Przepis: erVegan