Domowy smalec ze skwarkami - przepis

Składniki:

  • kilogram słoniny (najlepiej z kawałkami mięsa)
  • dwie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Odcinamy skórę od słoniny. Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę. Słoninę wrzucamy do garnka, lub na patelnię z wysokim brzegiem. Ważne, żeby były nierozgrzane.
Ustawiamy średnią moc palnika i zostawiamy skwarki na 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne. Kawałki słoniny powinny już do tego czasu przestać strzelać. Teraz dodajemy drobno pokrojony boczek. Mieszamy całość i zmniejszamy moc palnika. Słonina będzie się stopniowo wytapiać a skwarki kurczyć i rumienić. Łączny czas wytapiania powinien trwać mniej więcej godzinę.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Gdy wytopione ze słoniny skwarki będą swobodnie pływały w rozpuszczonym tłuszczu, dorzucamy do garnka cebulę i przyprawy - nadal mieszamy. Podsmażamy smalec ze skwarkami ostatnie 20 minut. Gdy cebulka zacznie się rumienić, gasimy ogień.  

Gotowy smalec przelewamy do słoików i czekamy aż stężeje. Przechowujemy go w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego!