Syrop z cebuli i jego właściwości

Syrop z cebuli ma niesamowite właściwości, które doceniały nasze mamy i babcie. Cebula kryje w sobie fosfor, magnez, cynk oraz krzem, które wspomagają odporność organizmu. Jest też bogata w witaminy A, B i C oraz w kwas foliowy, wapń, chrom i żelazo. W prawdzie w surowej postaci może obciążać wątrobę, ale nie stanowi to przeciwwskazania, by podawać ją dzieciom. Syrop z cebuli wspomaga odkrztuszanie, więc powinien być stosowany przy męczącym kaszlu. Oprócz tego warzywo to jest naturalnym antybiotykiem, więc pomaga zwalczyć przeziębienie. Trudno więc się dziwić, że wiele mam zanim zastosuje syropy z apteki o niezbyt jasnym dla siebie składzie, woli sięgnąć po syrop z cebuli. Jaki jest na niego przepis? Można go przygotować na wiele sposobów.

Syrop z cebuli: najprostszy przepis

Do zrobienia domowego syropu z cebuli potrzebujesz jedynie dwóch składników:

  • dwóch cebuli,
  • cukru.

Przed pokrojeniem obranej z łusek cebuli zmocz nóż. Ten prosty trik sprawi, że zawarte w niej substancje drażniące nie będą się ulatniać, tylko przylgną do noża. Pokrój cebulę w pastry. Układaj je w naczyniu posypując każdy plater cukrem. Odstaw cebulę na kilka godzin, w trakcie których puści sok. Po około 5-6 godzinach możesz odcedzić sok przelewając go do szklanki. Zazwyczaj zaleca się podawanie syropu z cebuli 2 do 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Syrop z cebuli i miodu

Jeśli nie masz uczulenia na miód, możesz zastosować go jako zdrową alternatywę dla cukru. Miód od wieków znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych. Wzmacnia tez organizm po chorobie i wspomaga apetyt. Chcesz przygotować syrop z cebuli i miodu? Wystarczy, że niezbyt grube plastry cebuli przełożysz warstewką miodu i pozostawisz na kilka godzin w szklanym naczyniu. Na koniec odsącz syrop i przelej go szklanki.

Syrop z cebuli i czosnku

Chcąc zrobić syrop z cebuli i czosnku przygotuj:

  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • cukier lub miód.

Plastry cebuli przesyp cukrem lub przełóż miodem. Do tego samego naczynia włóż pokrojone ząbki czosnku. Po kilku godzinach odsącz syrop. Przechowuj go w lodówce nie dłużej niż 2 dni.

Czy warto dodać do syropu z cebuli czosnek? Zdecydowanie tak! Zawarta w nim allicyna ma właściwości podobne do antybiotyku. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz przeciwnowotworowo. To jednak nie wszystko! Czosnek pomaga odbudować florę bakteryjną w jelitach zniszczoną po kuracji antybiotykowej. Jego specyficzne właściwości są więc bardzo pomocne po przebytej chorobie, a także w trakcie jej trwania.