Dżem z zielonych pomidorów - składniki:

  • 1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
  • 0,5 limonki
  • 0,5 cytryny
  • 500 g cukru trzcinowego

Dżem z zielonych pomidorów - przygotowanie:

  1. Umyte zielone pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić na głęboką patelnię.
  2. Z przygotowanych cytrusów wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z połowy cytryny.
  3. Na patelnię dorzucić sok z cytryny i limonki, startą skórkę oraz połowę przygotowanego cukru. Całość gotować przez ok 1,5h do momentu aż pomidory staną się miękkie i nabiorą żółtawego koloru.
  4. Dodać pozostałą część cukru trzcinowego i gotować jeszcze chwilę. Uwaga! Aby zachować wyrazisty charakter dżemu, nie powinno się doprowadzić do utworzenia gładkiej masy. Pozostawione pestki oraz chrupkie kawałki pomidorów uczynią Wasz pomidorowy dżem naprawdę wyjątkowym.
  5. Konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do momentu ostygnięcia.
  6. Tak przygotowany dżem podawać ze świeżym chlebem lub zestawem serów. Smacznego!