Fasolowe brownie z malinami i dodatkiem herbaty

Składniki:

Ciasto:

  • uszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  •  4 łyżki gorzkiego kakao
  •  ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dekoracja:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150 gram świeżych malin
  •  3 łyżki liściastej herbaty ( np. Ahmad Tea London Pure Green)

Sos malinowy:

  • 150 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Dobrze opłucz i odsącz fasolę

2. Wszystkie składniki wrzuć do miski

3. Zblenduj je na gładką masę (czynność powinna zająć ok. 5 minut… by nikt nie domyślił się później, że je ciasto z fasoli)

4. Przelej masę do formy

5. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 minut

6. Odstaw do przestygnięcia

Dekoracja:

1. Zblenduj liście zielonej herbaty

2. Roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej

3. Do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty

4. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej

Sos malinowy:

1. Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny

2. Zblenduj wszystko na gładką masę


Smacznego!