porcja: 312 kcal
Przygotowanie: 10 minut

Składniki na 2 porcje:

  • 3 nieduże pomidory
  • łyżka oliwy
  • 4 jajka
  • listki bazylii l parmezan
  • sól l pieprz

Frittata z pomidorami - przygotowanie

Pomidory umyć, wysuszyć, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pomidory. Chwilę smażyć. Jajka wymieszać z 4 łyżkami wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać na patelnię, przykryć i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Frittatę przełożyć na talerz. Udekorować bazylią i pokrojonym w cienkie płatki parmezanem.
Podawać na gorąco lub zimno.
Frittata jest też bardzo smaczna przygotowana na bazie szpinaku z dodatkiem pokrojonej w paseczki szynki.