Łemkowie gotowali głównie z produktów, które wyhodowali w swoim ogródku albo nazbierali w okolicznych lasach czy na polach. Dzięki temu ich kuchnia była łatwa, lekka i naładowana witaminami. Dlatego dziś, kiedy brakuje nam i czasu, i zdrowia – warto wypróbować ich tradycyjne dania. Placki z kiszonej kapusty są wśród nich prawdziwym specjałem. 

Składniki: 

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki mleka lub wody 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz i kminek do smaku 
  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • czosnek wyciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula starta na tarce 
  • śmietana albo jogurt naturalny jako sos
  • marchewka z groszkiem jako dodatek 

Sposób przygotowania: 

1. Dokładnie odsącz i poszatkuj kapustę. Możesz dodać czosnek lub cebulę. 
2. Do miski wsyp mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.  
3. Wymieszaj dokładnie kapustę i masę. 
4. Na patelni rozgrzej olej. Małe placuszki formuj za pomocą łyżki i smaż na małym ogniu po 2/3 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor. 
5. Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Można je podawać z jogurtem, śmietaną, sosem czosnkowym, marchewką z groszkiem lub każdym innym dodatkiem, który lubicie. Smacznego!