
3 pyszne tarty na jesień
3/4. Tarta z dynią i grzybami leśnymi
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ kostki zimnego masła
- ⅓ szklanki zimnej wody
- szczypta soli
FARSZ
- ½ kg dyni
- ½ kg grzybów leśnych
- 250 g ricoty
- 2 jajka
- ½ średniej cebuli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Ciasto:
Posoloną mąkę mieszamy z posiekanym, zimnym masłem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy dosyć szybko, aż zrobi się zbita masa. Wkładamy mniej więcej na godzinę do lodówki (jeśli nie mam czasu, wrzucam ciasto na 20 minut do zamrażalnika). Po godzinie zimne ciasto szybko wałkujemy na placek ciut większy od naszej formy do tarty.
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Grzyby dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do cebuli i lekko podsmażamy. W tym czasie obieramy dynię, kroimy na małe kawałki i grillujemy na patelni grillowej. W misce mieszamy ricotę z dwoma jajkami, solą i pieprzem. Na spód z ciasta wykładamy dynię i grzyby i zalewamy masą z ricoty. Brzegi ciasta zaginamy na wierzch. Pieczemy około 30–40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto zrobi się rumiane.