
3 pyszne tarty na jesień
2/4. Tarta z karmelizowaną cebulą, boczkiem i serem pleśniowym
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej (czasem robię wariant z mąką pełnoziarnistą)
- ½ kostki zimnego masła
- ⅓ szklanki zimnej wody
- szczypta soli
FARSZ
- 3–4 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 100 g wędzonego boczku w plastrach (może być szynka dojrzewająca)
- 100 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola)
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Ciasto:
Posoloną mąkę mieszamy z posiekanym, zimnym masłem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy dosyć szybko, aż zrobi się zbita masa. Wkładamy mniej więcej na godzinę do lodówki (jeśli nie mam czasu, wrzucam ciasto na 20 minut do zamrażalnika). Po godzinie zimne ciasto szybko wałkujemy na placek wielkości naszej formy do tarty, przekładamy je do naczynia, dokładnie dociskając brzegi, i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni mniej więcej na 15 minut.
Farsz:
Cebulę kroimy na dosyć drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z masłem. Gdy już się zeszkli na złoto, dodajemy cukier i czekamy, aż zmięknie. Trwa to około pół godziny. Gdy lekko przestygnie, mieszamy ją z orzechami. Na podpieczony spód tarty wykładamy cebulę, układamy plastry boczku i starty ser pleśniowy. Wkładamy do piekarnika na jeszcze około 20 minut, dopóki ser się nie rozpuści.