
3 pyszne tarty na jesień
4/4. Tarta z porem
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ kostki zimnego masła
- ⅓ szklanki zimnej wody
- szczypta soli
FARSZ
- 1 por
- 250 ml śmietany kremówki (min. 30%)
- 1 kulka mozzarelli
- 2 jajka
- sól, pieprz
Ciasto:
Posoloną mąkę mieszamy z posiekanym, zimnym masłem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy dosyć szybko, aż zrobi się zbita masa. Wkładamy mniej więcej na godzinę do lodówki (jeśli nie mam czasu, wrzucam ciasto na 20 minut do zamrażalnika). Po godzinie zimne ciasto szybko wałkujemy na placek wielkości naszej formy do tarty. Następnie przekładamy je do naczynia, dokładnie dociskając brzegi, i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni mniej więcej na 20 minut, aż będzie rumiane. Następnie studzimy.
Farsz:
Pora obieramy ze skórki, kroimy na plastry (1,5-2 cm) i lekko blanszujemy w osolonym wrzątku. Przelewamy na durszlak i studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami, startą mozzarellą, pieprzem i solą. Na podpieczonym spodzie układamy plastry pora i zalewamy masą śmietanową. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.