
4 oryginalne desery na Dzień Dziecka
5/5. Tęczowy tort
Składniki:
Biszkopt
- 9 białek
- 9 żółtek
- sól
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Masa
- 800 g serka mascarpone
- 500 ml kremówki
- 4-6 łyżek cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ponadto
- 7 barwników spożywczych w różnych kolorach (najlepiej w proszku)
- kolorowe draże do dekoracji
Zacząć od przygotowania różnokolorowych blatów na biszkopt (za każdym razem przygotowujemy ciasto na dwa blaty i pieczemy jednocześnie oba w dwóch tortownicach – śred. 20 cm). W tym celu 3 białka należy ubić ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru na bardzo sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po jednym 3 żółtka. Następnie delikatnie połączyć (łyżką) z 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dosypać barwnik w takiej ilości, by uzyskać odpowiedni odcień. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia 2 tortownic (śred. 20 cm). Piec ok. 30 minut w 170 st. C. W podobny sposób zrobić w dwóch turach pozostałe blaty.
Przygotować krem. Mascarpone wymieszać z kremówką. Dodać cukier puder. Razem ubić na sztywno. Doprawić ekstraktem z wanilii. Cienkimi warstwami masy przełożyć tort. Resztą masy posmarować jego wierzch i boki. Udekorować drażami.