
5 zup, które cię rozgrzeją
2/6. Fasolowa z kiełbasą i wędzonym boczkiem
Składniki:
300 g fasoli Jaś, 3 marchewki, pietruszka (korzeń), 200 g kiełbasy, 2-3 ziemniaki, cebula, 100 g boczku wędzonego, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, majeranek, sól, pieprz, natka
Wykonanie:
Fasolę namocz na noc. Następnie opłucz ją, zalej czystą wodą i wstaw na ogień. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę, listek laurowy i pozostałe przyprawy. Gotuj ok. 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie miękka. Wtedy obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, podobnie pokrój boczek. Boczek podsmaż w rondelku, a gdy tłuszcz się wytopi wrzuć cebulę i smaż chwilę oba składniki razem. Następnie dodaj je do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Całość zagotuj. Zupę rozlej na talerze lub do bulionówek. Posyp natką. Ewentualnie do zupy podaj pieczywo.