
5 zup, które cię rozgrzeją
5/6. Zupa jarzynowa
Składniki: 2 marchewki, pietruszka (korzeń), gałązka selera naciowego, batat lub kawałek dyni, kawałek pora (jasna część), 1/2 strąka czerwonej papryki, 200 g zielonej fasolki (mrożonej lub z puszki), 2 łyżki oliwy, puszka pomidorów krojonych, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, listki świeżej bazylii
Wykonanie
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę, selera naciowego i pora pokrój w plasterki, batata lub dynię w kostkę, paprykę w paseczki. W garnku zagrzej oliwę. Podsmaż na niej warzywa. Zalej gorącą wodą tak, by wszystkie warzywa były nią pokryte. Wrzuć przyprawy. Gotuj ok. 10 minut. Dodaj fasolkę, a po chwili pomidory razem z zalewą i gotuj dalej, a z warzywa będą miękkie. Zupe rozlej do miseczek. Podawaj z pieczywem. Udekoruj listkami bazylii.