
5 zup, które cię rozgrzeją
3/6. Zupa z soczewicy na ostro
Składniki:
300 g czrwonej soczewicy, po 1/2 łyżeczki kuminu i kurkumy, 2 łyżki oliwy, mała cebula, 1/2 papryczki chili (niekoniecznie), 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Wykonanie
Soczewicę opłucz i osącz. Kumin i kurkumę podsmaż w suchym garnku. Wlej oliwę i ją rozgrzej razem z przyprawami. Dodaj posiekane drobno: cebulę, czosnek i papryczkę. Chwilę smaż razem. Wrzuć soczewicę, podsmaż ją razem z dodatkami i zalej wodą (powinna dobrze przykryć ziarna). Gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zmięknie. Możesz wtedy zupę zmiksować. Zupe rozlać na talerze. Posypać natką.
Uwaga! Zupę możesz też doprawić mlekiem kokosowym, ewentualnie podać obłożoną paseczkami szynki lub podsmażonego boczku.