
Białe przyjęcie - 6 wykwintnych przepisów na Komunię lub Chrzest
2/7. zupa-ze-szparagów
1. Zupa ze szparagów
SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów, cebula, łyżka klarowanego masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa truflowa
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi oskrobać, opłukać. Odłamać końcówki. Zalać je 3 szklankami wody. Dodać obrany czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojone szparagi. Chwilę razem smażyć. Zalać szparagowym bulionem. Gotować ok. 20 minut. Zmiksować, ewentualnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać np. z grzankami, lekko skropioną oliwą truflową.