
Szybkie desery owocowe na Dzień Matki
2/4. Malinowe tiramisu
Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 8 porcji:
- 250 ml kremówki,
- 50 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- filiżanka mocnej kawy,
- 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu,
- 150 g biszkoptów,
- 4 łyżki kakao,
- 200 g malin
Przygotowanie:
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone delikatnie zmiksować i połączyć z kremówką. Kawę połączyć z amaretto. Biszkopty pojedynczo maczać w mieszaninie kawy i alkoholu. Układać w formie. Na wierzchu ułożyć połowę masy serowej. Obłożyć drugą warstwą biszkoptów i resztą masy. Wierzch posypać kakao. Obłożyć malinami. Wstawić do lodówki na 2–3 godziny.