Gęś faszerowana to jeden z najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie gęsiny. Tradycja podawania gęsi na 11 listopada wiąże się z postacią Marcina pustelnika, którego - gdy umarł biskup Tours - postanowiono powołać na jego następcę. Marcin nie chciał jednak przyjąć tego zaszczytu i schował się do klasztornej szopy z drobiem. Gęsi jednak swoim gęganiem zdradziły tę kryjówkę. Marcin został nie tylko biskupem, ale potem także i świętym - patronem żołnierzy i podróżników oraz opiekunem jesiennych zapasów. Tyle legenda. A początek listopada to po prostu tradycyjny okres bicia gęsi, które osiągają wtedy dojrzałość. Ich mięso jest najlepsze, odpowiednio tłuste i delikatne w smaku. No i łatwo dostępne. W sklepach już od początku listopada pojawiają się całe gęsie tuszki lub części  –  uda, piersi, świeże i mrożone. Warto więc z tego skorzystać, tak by tradycji stało się zadość.

Jak przyrządzić gęsinę na św. Marcina?

Sposobów na podanie gęsiny nie brakuje. Najsmaczniejsza jest upieczona gęś faszerowana, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów, na przykład z jabłkami, pomarańczami i wędzoną śliwką lub z kaszą gryczaną i grzybami. Wart uwagi jest też pomysł na farsz z ziemniaków. Gęsina na św. Marcina dobrze smakuje również w jesiennym wydaniu z dynią, w którym pieczemy tylko gęsie udka (sprawdź przepis tutaj). Do pieczenia polecamy gęsi tzw. owsiane (należy do nich np. świetna polska odmiana, czyli gęś biała kołudzka), karmione pod koniec  życia wyłącznie owsem. Dzięki temu ich mięso ma wyjątkowe walory smakowe.

Gęś faszerowana jabłkami, wędzonymi śliwkami i pomarańczami

Składniki:

sprawiona gęś, 5 ząbków czosnku, po  łyżce suszonego cząbru i majeranku, 3-4 nieduże kwaśne jabłka, 200 g wędzonych śliwek, 10 goździków, pomarańcza, jabłka do obłożenia

Sposób wykonania:

Gęś  opłucz w zimnej wodzie i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, przepuść przez praskę, utrzyj z cząbrem, majerankiem oraz 3–4 łyżkami soli i płaską łyżeczką pieprzu. Mieszaniną dokładnie natrzyj gęś na zewnątrz i w środku, po czym włóż ją do dużej foliowej torby, zawiń i odstaw na 24 godziny do lodówki.  Jabłka dobrze umyj i ewentualnie pokrój  ze skórką na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne (ale też możesz zostawić je całe). Śliwki drobno pokrój, skrop  kilkoma kroplami  octu jabłkowego. Jabłkami i śliwkami  napełnij gęś. Zepnij wykałaczkami.  Gęś ułóż na blasze. Piecz  w piekarniku nagrzanym do 160°C, przeznaczając 45 minut do godziny w piecu na każdy kilogram mięsa. W połowie pieczenia mięso skrop sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy i obłóż pozostałymi jabłkami. Mięso podawaj z upieczonymi jabłkami, udekorowane plastrami pomarańczy.  
Uwaga: Pod formę z mięsem warto wstawić płaskie naczynie wypełnione wodą. Mięso nie wyschnie i będzie bardziej soczyste po upieczeniu. 

Gęś faszerowana, fot. Shutterstock

Gęś faszerowana kaszą gryczaną i grzybami

Garść suszonych grzybów dobrze opłucz i namocz na noc, następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Osącz (wywar zachowaj) i pokrój na kawałki. 1 cebulę, 1 marchewkę i 3-4 plasterki wędzonego boczku pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na suchej patelni. Na tłuszcz wrzuć warzywa. Chwilę je smaż. Następnie wrzuć suchą kaszę gryczaną (1,5 szklanki) i  też ją leciutko przesmaż. Całość  zalej  wywarem z grzybów, który dopełnij wodą, tak by powstały 3 szklanki płynu. Dodaj sól do smaku oraz przepuszczony przez praskę czosnek (1-2 ząbki). Gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj z jajkiem (do farszu możesz też dodać sparzoną i pokrojoną w kawałki wątróbkę gęsią) oraz posiekaną drobno natką (łyżka).  Farszem napełnij przygotowana wcześniej gęś. I piecz jak poprzednio.

Gęś faszerowana ziemniakami

Ziemniaki (ok. 8 sztuk) obierz, pokrój w kostkę i gotuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku.  Odcedź. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą i  jabłkiem. Dopraw obficie majerankiem, solą i pieprzem. Możesz też dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Farszem napełnij gęś. 

--

Zobacz też: Rogal świętomarciński - oryginalny przepis >>>

Gęsina na św. Marcina z dynią >>>