Trochę historii

Jego historia sięga średniowiecza, kiedy to smażono między dwoma płaskimi żeliwnymi płatkami cienkie placki. Podobno już w XIV wieku w Holandii i Niemczech stosowane były pierwsze gofrownice (duże i kwadratowe). Razem z pielgrzymami z Holandii gofry trafiły do Ameryki i rozgościły się tam na dobre. W 1869 roku Amerykanin Cornelius Swarthout otrzymał patent na pierwszą gofrownicę. Jego wynalazek zrewolucjonizował świat gofrów i stał się bardzo popularny. Oficjalnie za pierwsze gofry, znane w takiej formie jak dziś, uznaje się wafle z Liege z  XVIII wieku.  Stały się one na tyle popularne, że poszczególne regiony, modyfikując przepis, stworzyły własne gofrowe specjały. Przykładowo w Holandii popularność zyskała słodycz, jaką są dwa cienkie wafle wypełnione lepkim syropem – idealne do przykrycia gorącej herbaty. Amerykańskie chicken and waffles, czyli połączenie chrupkiego kurczaka ze słodkim sosem klonowym i chrupkim waflem stały się dziś jednym z popularniejszych dań w Stanach Zjednoczonych. Zupełnie jak stworzone w Hong Kongu bubble waffle, czyli puszyste, zawijany w rożek gofry, po brzegi wypełniony różnorodnymi słodkościami, które w ostatnich latach zawładnęły podniebieniami Polaków.

Złociste, chrupiące gofry ucieszą wszystkich, od rozkosznych maluchów po dojrzałych fanów pysznej kuchni. Najmłodsi na pewno będą zachwyceni wersją z kremowym serkiem i soczystymi  owocami. Amatorom bardziej wytrawnych smaków do gustu przypadną z pewnością gofry jaglane, które stanowią ciekawą propozycję dla osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni.

Wiosenne gofry z owocami

Ciasto (porcja dla 4 osób):

  • 1/2 litra kefiru naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki (kopiaste) mąki pszennej
  • 3 łyżki orzechów zmielonych (na mączkę)
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 krople aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 300 g serka mascarpone
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ulubione owoce sezonowe, np. truskawki i kiwi
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

Na dobry początek, za pomocą rózgi bądź miksera, dokładnie wymieszaj  następujące składniki: kefir, jajka, mąkę (przesianą) i mąkę orzechową.
Odstaw ciasto na 15 minut – pozwól mu na chwilę relaksu.       
Pokrój ulubione owoce.
Czas na laskę wanilii – przedziel ją na pół i przy pomocy noża wydobądź z niej nasionka.
Serek mascarpone, jogurt grecki, cukier puder oraz nasionka z wanilii zmiksuj na puszysty krem. Możesz włożyć go na 10 minut do lodówki, ale nie musisz.
Nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem (użyj pędzelka, będzie wygodniej).
Zamknij gofrownicę  (np. marki MPM), włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Uważaj: nie może być zbyt gęste. W razie gdyby takie było, rozcieńcz je mlekiem.
Piecz pyszne gofry ok. 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
Możesz upieczone gofry podzielić na 4 części lub użyć powstały koszyczek. Proste, prawda?

Na koniec ozdób gofry kremem oraz owocami i włącz gościnność! Zrób przyjemność swoim najbliższym, w najsłodszy sposób.

 

Wytrawne gofry ze szparagami

Ciasto (porcja dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
  • garść szpinaku baby
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki:

  • 2 jajka
  • szparagi
  • pomidory
  • ewentualnie inne ulubione warzywa
  • świeża bazylia i koper
  • kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.
Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
Zamknij gofrownicę (np. MPM), włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.
Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.

Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.
Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów.
Pamiętaj, że najlepiej smakują w towarzystwie.