Grillowany dorsz z pesto i warzywami śródziemnomorskimi

Składniki (dla 4 osób)

  • 4 filety z dorsza po ok. 180 g każdy
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • ½ bakłażana
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 słoik Barilla Pesto Rosso
  • 4 liście laurowe
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 zielone cebulki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • Sól morska, świeży pieprz

Sposób przyrządzenia

  1. Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w cienkie plastry.  Czerwoną cebulę obrać, i pokroić w ósemki.  Zielone cebulki pokroić w krążki. 
  2. Z 2 kawałków folii aluminiowej jeden nad drugim uformować małe zamykane miseczki.  Do każdej z miseczek nałożyć 1 łyżkę stołową Pesto Rosso.
  3. 1 filet z dorsza włożyć do miseczki i posmarować pesto.  Dodać warzywa, pomidory, oliwki, 1 liść laurowy i kawałki rozmarynu.  Cytrynę obrać, pokroić w plastry i położyć na filety dodając nieco otartej skórki.  Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
  4. Miseczki zamknąć od góry, ułożyć na brzegu rusztu do grillowania i piec w średniej temperaturze przez 12-15 minut.  Serwować według upodobania z ciabattą lub grillowanymi ziemniakami.

Smacznego!