Składniki:

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g sera mascarpone
  • mocne, podwójne espresso
  • odrobina amaretto lub innego likieru (by uzyskać bardziej świąteczny wariant możesz wykorzystać np. likier piernikowy)
  • dwa opakowania biszkoptów do tiramisu
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

1. Utrzyj żółtka z cukrem na gęstą masę, pod koniec ucierania dodając mascarpone. Wymieszaj kawę z likierem i odstaw do wystudzenia. Zimną nasączaj biszkopty i układaj je ciasno na dnie formy.

2. Na pierwszej partii biszkoptów rozłóż część kremu. Potem znów połóż warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu.

3. Posyp z wierzchu kakao. Niesamowity efekt uzyskasz, jeśli użyjesz świątecznego szablonu – sprawdzą się foremki w kształcie gwiazdek (wystarczy przed posypaniem kakao położyć je delikatnie na deserze, a potem zdjąć). Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na godzinę. Akurat tyle czasu, ile trzeba, aby biesiadnicy zjedli danie główne!B

tiramisu
BBS Studio