Składniki:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2–3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 200 g herbatników petit beurre
  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie:

1. Mleczną czekoladę pokruszyć. Dodać olej. Całość stopić na parze, cały czas mieszając. Jajka miksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli przez 5 minut. Nie przerywając miksowania, dosypać kakao i dolać mleko. Gdy masa będzie gładka, wlać czekoladę z tłuszczem i likier. Nadal chwilę ucierać.

2. Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wlać trochę masy, ułożyć warstwę herbatników, na nie znów wlać masę i tak aż do wyczerpania wszystkich składników (na wierzchu powinna znaleźć się masa). Wierzch deseru wygładzić, przykryć folią, wstawić na noc do lodówki.

3. Białą czekoladę roztopić na parze. Polać nią deser po wyjęciu z formy. Zostawić do zastygnięcia.

czekoladowa-krajanka
A. ROGALSKI, STYLIZACJA: A. BOROWSKA/DLA „MOJEGO GOTOWANIA"