Jak pokazują badania, nawet co druga dojrzała kobieta czuje się młodziej, niż wskazuje na to jej metryka. Co robić, by jak najdłużej mieć świetną kondycję? Przede wszystkim myśleć pozytywnie, być wdzięczną za wszystko, co się ma, regularnie badać. Poświęcać czas pasji (Nie masz jej? Poszukaj!), dbać o wygląd. I – co najważniejsze – mądrze się odżywiać: 5 razy dziennie, co trzy godziny. Niby oczywista sprawa, ale jak się okazuje ponad połowa z nas nie wie, co tak naprawdę jest dla niej dobre. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na te 6 punktów.

1. Jedz produkty bogate w wapń

Z wiekiem zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta, a jest on szczególnie ważny dla zębów i kości, których masa maleje zwłaszcza w pierwszych latach po menopauzie. Gdzie szukać wapnia? Przede wszystkim w produktach mlecznych, jajach, orzechach, migdałach, brukselce, jarmużu, fasoli. Spora ilość wapnia jest w wodach mineralnych, ale też w... niedocenianej wodzie z kranu.

2. Przyspiesz swój metabolizm - jedz dużo warzyw

Niestety, w dojrzałym wieku obwód talii poszerza się samoistnie. Jak przed tym się bronić? Najlepiej – sztućcami. Pomoże ci dieta Haylie Pomroy przyspieszająca metabolizm (wydana w książce, jej przepisy znajdziesz też w sieci). Wymaga jedzenia 5 razy dziennie, dużo warzyw i białka, przyjmowania tylu litrów płynów, ile ważysz, podzielonych przez 3 i przez 10. Dieta odchudza i dostarcza wartości odżywczych.

3. Suplementuj witaminę D

Ponad 90 proc. osób żyjących w naszym klimacie ma jej niedobory. Zwłaszcza osoby starsze. Badania dowodzą, że przez to właśnie tak łatwo zapadamy na wiele chorób, od depresji po nowotwory. Jak się bronić? Wystawiając się na słońce latem (ale z odpowiednią ochroną UV), a od września do kwietnia przyjmując preparaty z witaminą D. I to w wysokich dawkach, przynajmniej 2000 IU dziennie.

4. Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne

Gdy organizm przestaje produkować estrogeny, rośnie ryzyko miażdżycy. Lepiej więc ogranicz tłuszcze zwierzęce. Przestaw się na roślinne. Są w awokado, orzechach, olejach, np. lnianym, bogatym w kwasy omega-3, rzepakowym czy margarynach funkcjonalnych ze sterolami roślinnymi.

5. Uważaj na owoce

Poza tym, że zawierają witaminy i składniki mineralne (które znajdziesz także w warzywach), to pod względem zawartości cukru niewiele się różnią od słodyczy. I tak właśnie je traktuj. Jedz ich nie więcej niż 100 g dziennie. Bez ograniczeń możesz sięgać po czerwone grejpfruty – mają niewiele kalorii, a obniżają ciśnienie i przyspieszają przemianę materii.

6. Ogranicz sól

Jej nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie, co przejawia się obrzękami. Utrudnia oczyszczanie organizmu z toksyn. Powoduje nadciśnienie tętnicze, miażdżycę... a spożywamy jej nawet 5 razy więcej, niż dopuszcza WHO. Często nieświadomie – mnóstwo jej jest w wędlinach, gotowych daniach, nawet pieczywie. Sól jest nam potrzebna, ale uwaga: nie więcej niż 5 g (łyżeczka) dziennie.