Czym czyścić płytę indykcyjną?

Płyta indukcyjna jest wyjątkowo łatwa w utrzymaniu. Wystarczy, że używając gąbki z detergentem przetrzesz ją po każdym gotowaniu i wypolerujesz do sucha czystym ręczniczkiem. Zdarza się, że nie zauważysz, iż podczas pichcenia ulubionej potrawy rozlał się tłuszcz. Pod wpływem gorąca przywiera do płyty i jest wyjątkowo trudny do usunięcia. Tym bardziej, że z obawy przed porysowaniem powierzchni nie używamy ostrych gąbek.

Czym więc czyścić płytę indukcyjną? Będziesz potrzebować:

  • detergentu (może być naturalny środek czyszczący, który zrobisz sama);
  • delikatnej gąbki;
  • papierowych ręczniczków;
  • octu;
  • skrobaczki do płyt indukcyjnych.

Jak czyścić płytę indukcyjną?

Musisz zaczekać, aż płyta zupełnie wystygnie. Na początek umyj ją gąbką zwilżoną płynem do mycia. Wytrzyj do sucha. Następnie użyj specjalnej skrobaczki, która często jest dołączona do płyty indukcyjnej, ale możesz też kupić ja w sklepie ze sprzętem AGD. Delikatnie zeskrob zabrudzenia trzymając skrobaczkę pod kątem 45%. Następnie ponownie umyj ją i wytrzyj do sucha. Jeśli mimo wszystko na płycie zostają smugi, zamocz gąbeczkę w wodzie z roztworem octu i przetrzyj nią kuchenkę, a następnie wytrzyj do sucha.