Sorbet domowy, czyli…

Sorbet jest oczywiście rodzajem deseru. Jest to deser mrożony, wyjątkowo orzeźwiający, ale sprawdzi się idealnie nie tylko w upalne dni. Może występować jako samodzielne danie lub też jako dodatek np. do kawałka domowego ciasta.

Jak się robi sorbet?

Do jego przygotowania potrzebna jest osłodzona woda oraz świeże owoce. Jakie? Tutaj panuje doprawdy pełna dowolność – sorbet truskawkowy (jeden z najpopularniejszych), sorbet malinowy, cytrynowy, arbuzowy, bananowy i tak można jeszcze długo wymieniać. Oczywiście możesz też przygotować sorbet owocowy z mieszanki kilku różnych owoców. Domowy sorbet możesz też nieco zmodyfikować, zastępując wodę np. jogurtem naturalnym.

Jak zrobić sorbet w domu?

Jego przygotowanie jest niezmiernie proste – zrobisz go zarówno samodzielnie (choć zajmie Ci to trochę więcej czasu), jak i przy pomocy różnego rodzaju sprzętów. Jakich? Możesz zainwestować w takie urządzenie jak np. maszynka do lodów. Istnieją takie modele, które nawet same mrożą gotowe lody. Problem jednak jest taki, że sprzęt tego rodzaju nie przyda Ci się do przygotowywania niczego innego. Jeśli chcesz zaś zainwestować w coś, co będzie o wiele bardziej uniwersalne, w coś, co możesz wykorzystać na co dzień do przygotowywania wielu innych rzeczy, przemyśl zakup wyciskarki – szczególnie modelu wolnoobrotowego.

Nowoczesne wyciskarki wolnoobrotowe, w odróżnieniu od swoich poprzedników, mogą zaoferować znacznie więcej niż tylko sok. Wybierz taką, która posiada w zestawie specjalną przystawkę do produktów mrożonych oraz śrubę z metalową końcówką, która nie popsuje się na mrożonych owocach. Metoda tworzenia sorbetu jest zawsze taka sama – umyj i pokrój wybrane owoce, a następnie włóż je do zamrażarki. Po zamrożeniu wymieszaj je z wodą lub jogurtem i całość wrzuć do wyciskarki. Gotowe!

Obawiasz się o to, że Twój sorbet domowej roboty będzie za rzadki i zwyczajnie się rozpłynie na talerzu czy w pucharku? I na to jest prosta rada – dodaj do niego odrobinę bitej śmietany, miód lub trochę mąki kukurydzianej.

 

Sorbety domowe – propozycje

Przygotuj ananasa (około 110 g), 2 banany i 4 łyżki jogurtu. Pokrój owoce i zamroź. Po wyjęciu z zamrażarki wymieszaj z jogurtem i wrzuć całość do sokowirówki. Jest to świetna propozycja dla miłośników słodkich, sycących deserów.
Dokładnie w taki sam sposób możesz przygotować np. sorbet truskawkowy lub sorbet malinowy. Jeśli masz ochotę na trochę mniej treściwy deser, przygotuj sorbet arbuzowy. Pokrój na kawałki pół arbuza, dodaj do niego dwie łyżeczki cukru pudru, zamroź, a następnie wrzuć do sokowirówki. Nie musisz dodawać do niego jogurtu ani wody.

Jeśli poszukujesz nowych smaków, połącz ze sobą np. borówki, banany i jogurt. Bardzo ciekawie prezentuje się też sorbet z melona, mango czy kiwi. Uwielbiasz warzywne smaki? Naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować nietypowy sorbet warzywny. Nie bój się eksperymentów w kuchni. Baw się smakami i odkrywaj zupełnie nowe kompozycje, które oczarują Twoje podniebienie!