Które grzyby wybierać do suszenia?

Do suszenia najlepiej nadają się prawdziwki, podgrzybki, koźlaki i kurki; ewentualnie możesz wykorzystać maślaki, są to jednak grzyby o dużej zawartości wody, wymagają więc dłuższego suszenia i należy unikać ich suszenia z innymi gatunkami grzybów. Wybieramy okazy o nieskazitelnym wyglądzie, zdrowe, jędrne i nierobaczywe.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Najważniejsze – grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy. Gdy nasiąkną wodą, będzie trudniej je wysuszyć. A niedosuszone mogą pleśnieć. Wystarczy każdy grzybek starannie oczyścić z ziemi i igliwia - najlepiej zrobić to za pomocą miękkiego pędzelka lub szczoteczki (przed dodaniem ich do potrawy i tak będziemy je płukać). Do suszenia nadają się całe grzyby, nie tylko kapelusze, ale także trzonki – te ostatnie mogą być wprawdzie twarde, ale będziesz mogła je wykorzystać np. do przygotowania sosu lub kapusty. Większe okazy kroimy w plasterki, małe grzyby można suszyć w całości.

Jak suszyć grzyby?

W piekarniku

Grzyby ułóż w pojedynczej warstwie na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Blachę z grzybami wstaw na nagrzanego do ok. 60 st. C piekarnika. Po godzinie nadmiar wilgoci z grzybów zbierz papierowym ręcznikiem i plasterki przewróć na drugą stronę. Wstaw ponownie na godzinę do piekarnika. Czynności te powtarzaj, aż grzyby dobrze się wysuszą.

W suszarce do warzyw

Tu też do suszenia wykorzystuje się ciepłe powietrze (do 100 st. C, bo inaczej grzyby za wcześnie wypuszczą sok). Krąży ono między tacami, na których ułożone są grzyby. Nadmuch ma najczęściej kilkustopniową regulację, jego natężenie dostosowujemy do tego, na jakim etapie procesu suszenia jesteśmy i od ilości grzybów (wszystkie te informacje powinny być dostępne w instrukcji urządzenia). Proces suszenia w suszarce jest szybszy niż w piekarniku (zużywasz tym samym mniej prądu). Efekt jest podobny.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Wysuszone grzyby wkładamy do szklanego słoika (powinien być czysty i suchy) i starannie go zakręcamy (grzyby łatwo chłoną wilgoć i wszelkie zapachy, w ten sposób tego unikniemy).
Aby uniknąć zagnieżdżenia się w grzybach moli do każdej porcji możesz dołożyć po listku laurowym.