Zanim przystąpimy do usuwania konta z FB warto chwilę przemyśleć tę decyzję, bo nie da się go już przywrócić. A przecież czasami zapisujemy tam swoje ważne urywki z życia.
Opcją może być dezaktywacja konta, co wiąże się z tym, że profil konta nie będzie widoczny dla innych użytkowników Facebooka i nie będą mogli oni Cię znaleźć, jednak pozwala nam ona na ponowny powrót do konta w dowolnej chwili, jeśli zmienimy zdanie.

Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Aby to zrobić należy kliknąć w menu konta "strzałeczka" w prawym górnym rogu strony, a następnie wybrać "Ustawienia". Zostaniemy przekierowani na kolejną stronę, gdzie w kolumnie po lewej stronie należy wybrać ustawienia "Ogólne", a następnie wybrać opcję "Zarządzaj swoim kontem".

 

Po przewinięciu ekranu w dół znajdziemy opcję "Dezaktywuj swoje konto"

Jeśli chcesz powrócić na Facebook, aktywujesz je w prosty sposób - logując się do niego za pomocą adresu e-mail i hasła. Profil zostanie przywrócony i ponownie będzie widoczny dla wszystkich.


Jeśli jednak jesteśmy pewni, że chcemy trwale usunąć konto na FB, podpowiadamy jak to zrobić:

Opcję usunięcia konta na Facebooku nie jest łatwo znaleźć, może dlatego, by nie usuwać go przez przypadek. Warto przed wysłaniem prośby o usunięcie konta na Facebooku pobrać kopię swoich danych.

Opcję trwałego usunięcia konta na Facebooku można znaleźć dopiero w Dziale Pomocy, a po kliknięciu w odpowiedni link zostaniemy przekierowani na stronę z formularzem do uzupełnienia.
Oto ten link

Zostaniemy przekierowani na tę stronę


Chęć likwidacji konta trzeba potwierdzić hasłem i przepisaniem captcha oraz jeszcze raz potwierdzić usuwanie konta Facebook.

Konto usuwane jest po kilku dniach od chwili otrzymania wniosku. W tym momencie mamy jeszcze możliwość zmiany zdania - jeśli w ciągu kilku dni od daty zgłoszenia zalogujemy się do konta na Facebooku ponownie, spowoduje to anulowanie polecenia usunięcia. Usunięcie danych przechowywanych w kopiach zapasowych może zająć do 90 dni. W tym czasie nasze dane nie są dostępne na Facebooku.

Warto także pamiętać, że niektóre dane nie są zachowywane na bezpośrednio na naszym koncie. Mogą to być na przykład konwersacje ze znajomymi - po usunięciu naszego konta znajomy nadal może zachować otrzymane od nas wiadomości, nawet jeśli nasze konto zostało trwale usunięte.