Lukier to najpopularniejsza polewa zrobiona jedynie z cukru pudru i wody/soku z cytryny lub z cukru pudru i białka. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i umiejętności. Więc po co wydawać pieniądze na ten ze sklepu? Zobaczcie jak zrobić lukier w domu.

Lukier - wersja z wodą lub sokiem z cytryny

  • 1 szklankę cukru pudru
  • 1 łyżkę wody lub soku z cytryny lub białka

Przygotowanie:

Cukier puder przesiewamy przez sitko do naczynia.  Stopniowo dodajemy wodę lub sok i  za pomocą łyżki ucieramy lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Jeśli lukier jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru. Wszystko na oko:)
Idealny lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem.

Lukier - wersja z białkiem

  • 1 białko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • ew. trochę wody mineralnej

Przygotowanie:

Białko ubijamy pół minuty delikatnie mikserem tak, aby się lekko spieniło.
Cukier puder przesiewamy przez sitko i ucieramy razem z białkiem ok. 15 minut. Można utrzeć mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale łatwiej będzie ręcznie przy pomocy łyżki. Po utarciu lukier powinien być lśniący i mieć idealnie gładką konsystencję.

Dobra rada:

  • Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. W takim przypadku wystarczy zwykle kilka dodatkowych kropel wody, żeby doprowadzić go do pożądanej konsystencji.
  • Jeżeli chcesz pokryć pierniczki grubszą warstwą lukru o ładnej białej barwie, musisz przygotować go z nieco mniejszej ilości wody. Będzie wtedy gęsty i nie spłynie z ciasteczek zanim stężeje.
  • Lukier można zafarbować na różne kolory, wystarczy do podstawowej masy dodać kilka kropli barwnika spożywczego.

Poznajcie przepisy na pierniczki świąteczne na 4 sposoby ->>

A teraz zobaczcie najpiękniejsze pomysły na ozdabianie pierniczków ->>