Rolada owocowa - przepis

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka osobno żółtka i białka),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,  
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Masa śmietanowo-jagodowa:

  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • zagęstnik do śmietany,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g borówek amerykańskich lub leśnych jagód
     

Wykonanie
Białka ubij  na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka zmiksuj z gorącą wodę i partiami dodawaj cały czas mieszając do ubitej piany. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną  i partiami dodawaj do masy jajecznej. Płaską dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na niej masę masę biszkoptową. Wstaw na ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ciasto przełóż z formy na bawełnianą ściereczkę   ( papierem do góry). Kiedy lekko ostygnie,zdejmij papier, a  ciasto zwiń  razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem  Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone.  Na koniec wrzuć osączone borówki i delikatnie wymieszaj.  Roladę rozwiń ze ściereczki, ciasto posmaruj  śmietanowym kremem. Delikatnie zwiń w roladę i zawiń w papier do pieczenia. Odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem roladę pokrój w plastry  i ewentualnie posyp cukrem pudrem.