Rolada owocowa - przepis
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka osobno żółtka i białka),
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1/4 szklanki gorącej wody
Masa śmietanowo-jagodowa:
- 300 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- zagęstnik do śmietany,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g borówek amerykańskich lub leśnych jagód
Wykonanie
Białka ubij na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka zmiksuj z gorącą wodę i partiami dodawaj cały czas mieszając do ubitej piany. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i partiami dodawaj do masy jajecznej. Płaską dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na niej masę masę biszkoptową. Wstaw na ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ciasto przełóż z formy na bawełnianą ściereczkę ( papierem do góry). Kiedy lekko ostygnie,zdejmij papier, a ciasto zwiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone. Na koniec wrzuć osączone borówki i delikatnie wymieszaj. Roladę rozwiń ze ściereczki, ciasto posmaruj śmietanowym kremem. Delikatnie zwiń w roladę i zawiń w papier do pieczenia. Odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem roladę pokrój w plastry i ewentualnie posyp cukrem pudrem.
Komentarze