Sok z aronii - składniki

  • 1 kg aronii
  • 1 litr wody
  • Szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • Opcjonalnie: liście wiśni (2 garście).

Owoce aronii, które chcemy wykorzystać do zrobienia soków lub nalewek powinny być wcześniej przemrożone. Dzięki temu utracą swą cierpkość.

Jak zrobić sok z aronii?

Owoce aronii wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Opcjonalnie można też dodać liście wiśni - dzięki nim wywar zyska słodkawy wiśniowy posmak i aromat. Gotujemy przez 20 minut, a następnie odcedzamy go przez drobne sitko. Do odcedzonego soku dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając. Pod koniec dodajemy sok z jednej cytryny. Mieszamy i przelewamy sok do butelek.

 

Sok z aronii - właściwości

Po sok z aronii warto sięgać całą zimę - ze względu na swoje lecznicze właściwości i dużą zawartość witaminy C jest bowiem świetnym sposobem na sezonowe infekcje i wzmocnienie odporności. Ale to nie jedyny powód. Owoce aronii są nieocenioną pomocą na wiele dolegliwości - m.in. na nadciśnienie czy niedokwaśność żołądka. Zawierają także mnóstwo antocyjanów, które działają wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Oprócz tego, sok z aronii pomaga ustabilizować poziom cholesterolu i zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia jest bogatym źródłem witaminy P, B2, kwasu foliowego i wykazują silne właściwości przeciwutleniające - nic dziwnego, że owoce tego krzewu są zaliczane do grupy jesiennych superfoods.

sok-z-aronii-przepis
Shutterstock

--

Zobacz też: Nalewka z aronii - 3 sprawdzone przepisy >>>