Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 łyżeczka Ramy z olejem z awokado i nutą limonki
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • ¾ cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka listków pietruszki

Przygotowanie:

1.    Przygotuj 2 kromki chleba razowego i posmaruj margaryną. Przed tym możesz także opiec je w tosterze.

2.    Do wrzącej wody dodaj łyżkę octu i zamieszaj, aby powstał wir. Dodaj jajko, wcześniej rozbite w szklance lub miseczce, a następnie gotuj do momentu, aż białko się zetnie (ok. 3-4 min.). Po tym czasie wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.

3.    Awokado pokrój w kostkę i przełóż je miski. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i dopraw pieprzem. Następnie całość rozdrobnij widelcem. Na koniec do powstałej pasty dodaj pokrojoną cebulę.

4.    Rozsmaruj pastę na kanapce i połóż na niej jajko w koszulce. Przypraw pieprzem do smaku. Do dekoracji wykorzystaj listki pietruszki.