Kapusta kiszona na odchudzanie

Kapusta kiszona to nieoceniony składnik diet odchudzających. Jest niskokaloryczna (100 g to tylko 16 kcal!), za to zawiera sporo błonnika, który pomaga skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu i - co najważniejsze - na długo zapewnia uczucie sytości. Warto łączyć ją zwłaszcza z produktami bogatymi w białko (np. mięsem kurczaka). Nie bez znaczenia jest też fakt, że kapusta kiszona zawiera sporo potasu, który zapewnia równowagę w gospodarce wodnej i likwiduje opuchliznę wywołaną nadmiarem wody w organizmie.

Kapusta kiszona to naturalne źródło probiotyków

Czyli tzw. dobrych bakterii. Co takiego dla nas robią? Przede wszystkim zapewniają one równowagę kwasowo-zasadową, pobudzają produkcję komórek odpornościowych i mają działanie przeciwzapalne. Są one niezbędne dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy narażamy go na działanie stresu, stosujemy tabletki antykoncepcyjne lub sięgamy po używki, takie jak alkohol czy papierosy (nawet sporadycznie!). Destrukcyjne działanie ma również spożywanie dużej ilości wysoko przetworzonych produktów spożywczych czy przyjmowanie antybiotyków. Wszystko to sprawia, że po produkty bogate w probiotyki powinniśmy sięgać właściwie codziennie. Na szczęście nie trzeba ich daleko szukać. Oprócz kiszonek, znajdziesz je również w jogurtach (sprawdź, czy zawierają jeden z dwóch szczepów bakterii: acidophilus lub bifidus).

Kapusta kiszona poprawia perystaltykę jelit

To dobra wiadomość dla osób zmagających się z problemem zaparć. W procesie fermentacji kapusty powstaje kwas mlekowy, który ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Bakterie kwasu mlekowego pobudzają pracę jelit, pomagają pozbyć się toksycznych substancji i poprawiają drożność jelit. W połączeniu z witaminami z grupy B kwas mlekowy pomaga zregenerować uszkodzoną błonę śluzową jelit i wpływa korzystnie na proces trawienia pokarmu w żołądku, pobudzając wydzielanie kwasu solnego. Dzięki temu kiszona kapusta wspomaga regularne wypróżnianie i zapobiega zaparciom.

Kapusta kiszona wzmacnia odporność

Kiszonki to jednak nie tylko dobre bakteria, ale również bogate źródło składników odżywczych i witamin. Do tego, dzięki kiszeniu są one lepiej przyswajane przez organizm. Kiszona kapusta zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C, która skutecznie wzmacnia naszą odporność w okresie jesienno – zimowym. Dzięki temu organizm szybciej radzi sobie z sezonowymi infekcjami. Kapusta kiszona to także bogate źródło witamin z grupy B, potasu, wapnia, kwasu foliowego i beta-karotenu. Zawiera również żelazo, miedź i magnez, dzięki czemu jest naturalnym sposobem na niedokrwistość. Warto pić również sok z kiszonej kapusty, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, a do tego leczy
wrzody żołądka, choroby stawów i zapobiega obrzękom.

Kiszona kapusta to bogate źródło antyoksydantów

Czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki. Te ostatnie są odpowiedzialne przede wszystkim za procesy starzenia. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się młodym wyglądem, powinniśmy więc regularnie sięgać po kapustę kiszoną. Ale to nie jedyny powód. Wolne rodniki to także jedna z głównych przyczyn mutowania się komórek i powstawania nowotworów. Kiszonki oraz kapusta w formie nieprzetworzonej, są bardzo cennym składnikiem diety antynowotworowej.

Kapusta kiszona w codziennym menu

Z czym ją podawać na co dzień? Kapusta kiszona jest smaczna właściwie pod każdą postacią. Na surowo, z marchewką i jabłkiem świetnie pasuje jako dodatek do mięs. Lubimy ją też na ciepło, w formie „bigosu” z dużą ilością warzyw i ziół (bez mięsa). Z kapusty kiszonej można przyrządzić też dietetyczną zupę na bazie warzywnego bulionu. Warto też pokusić się o samodzielne przygotowanie kapusty kiszonej w domu. Dzięki temu mamy gwarancję, że została ona ukiszona bez dodatku toksycznej chemii, co często zdarza się gdy kupujemy kapustę z niesprawdzonego źródła. Jak kisić kapustę?

Kiszona kapusta - tradycyjny przepis

Składniki:

  • biała kapusta (2 kg)
  • marchew (25 dag)
  • jabłko
  • 15 dag cebuli
  • pół łyżki nasion kminku
  • 2 i 1/4 łyżki soli

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści (część z nich zostawiamy do wyłożenia garnka), płuczemy i szatkujemy drobno. Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy posiekane warzywa z kminkiem. Mieszankę wkładamy do wyparzonego glinianego garnka wyłożonego liśćmi kapusty, Ugniatamy drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy kapustę talerzykiem i obciążamy go (np. słoikiem z wodą lub wyczyszczonym kamieniem). Po 3-5 dniach przekładamy kapustę do słoików i pasteryzujemy je (Sprawdź, jak pasteryzować słoiki w piekarniku >>>). 

Surówka z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Kiszoną kapustę, odsączamy i kroimy. Przekładamy do miski. Obraną cebulę siekamy drobno. Marchew i jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty, dolewamy olej i posypujemy natką. Przyprawiamy do smaku, mieszamy. 

--

Zobacz też: Domowe kiszonki - skarbnica zdrowia >>>

Marynowanie, kiszenie i pasteryzowanie bez tajemnic >>>