Ciasto banoffee  bez pieczenia

Składniki:

  • 150-180 g ciasteczek owsianych lub herbatników
  • ok. 40 g roztopionego masła
  • puszka gotowej masy kajmakowej (400 g)
  • 4 dojrzałe banany
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • czekolada w płynie lub w proszku
  •  

Wykonanie:

Herbatniki pokrusz. Wymieszaj z masłem. Masą wylep wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw na chwilę do lodówki (nie jest to konieczne). Masę wyjmij z puszki (możesz ją wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej) i rozsmaruj na spodzie. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry banany. Na końcu ubij śmietankę - z cukrem lub bez, bo deser będzie i tak mocno słodki. Ułóż ją na bananach. Całość możesz polać płynną czekoladą lub posypać czekoladą w proszku i posiekanymi drobno orzechami i wstawić na jakiś czas do lodówki.