Kasza jaglana - krótka historia

Według ustaleń archeologów proso, z którego wytwarza się kaszę jaglaną, pochodzi już z czasów neolitu. W starożytnych pismach można odnaleźć zapisy o odnalezieniu na terenie obecnych Chin 50 ton tego zboża, pochodzącego najprawdopodobniej z 8000r. p.n.e. Wówczas było ono uprawiane na zdecydowanie większą skalę niż ryż, z tego względu że charakteryzowało się krótkim okresem wegetatywnym i było mniej wymagające w uprawie. Dlatego też szybko przywędrowało ono do takich miejsc jak Indie czy Afryka. Kasza jaglana największą popularnością cieszyła się jednak w średniowieczu - chroniła ludzi przede wszystkim przed głodem i różnymi chorobami.

Kasza jaglana - właściwości

Z sprawą coraz popularniejszego ruchu slow food i trendu na zdrowy styl życia kasza jaglana ponownie wróciła do łask. Niewątpliwą największązaletą kaszy jest jej zasadotwórczy charakter. – W dzisiejszej diecie przeważają produkty kwasotwórcze (nabiał, słodycze, białe pieczywo, kawa), które mogą przyczyniać się do zakwaszenia organizmu – mówi Anna Osiecka, dietetyk z kliniki Natural Medical. - Dzięki włączeniu do diety większej ilości produktów zasadotwórczych możemy wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn.

Kasza jaglana w porównaniu do innych kasz zawiera dużo mniej błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby mające problemy z układem trawiennym. Jest również dobrym źródłem białka. Nie zawiera glutenu, co jest ważne w przypadku osób z celiakią lub nietolerancją tego składnika. Pozytywne działanie obserwuje się także w odniesieniu do pracy mózgu, całego układu nerwowego, polepszania koncentracji, obniżenia ryzyka zakrzepów, a co za tym idzie udarów i zawałów (dzięki obecności lecytyny). Spożywanie kaszy jaglanej poleca się również osobom z hipercholesterolemią.

Co jeszcze potrafi kasza jaglana?

  • Wykazuje właściwości przeciwwirusowe i pomaga podczas przeziębień.
  • Zawarty w niej cynk wspomaga układ odpornościowy.
  • Jest jednym z niewielu produktów bogatych w krzemionkę, która pozytywnie wpływa na stawy, wygląd włosów, paznokci, a także skórę.
  • Ze względu na dużą zawartość żelaza skutecznie pomaga w leczeniu niedokrwistości (powinna więc stanowić stały element diety u kobiet w ciąży i dzieci).
  • Reguluje poziom hormonów, łagodząc objawy menopauzy oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.
  • Spowalnia procesy starzenia organizmu.
kasza-jaglana-z-owocami
Shutterstock

Kasza jaglana - jak ją gotować?

Wśród wielu cennych właściwości, kasza jaglana ma też jedną drobną wadę - gorzki posmak, który niektórych skutecznie do niej zniechęca. Na szczęście można się go bardzo łatwo pozbyć. Jest na to kilka sposobów. Pierwszy z nich to 3-krotne płukanie kaszy w zimnej wodzie przed gotowaniem. Można też uprażyć ją na suchej patelni, następnie zalać wrzątkiem, odlać wodę, ponownie zalać wrzątkiem i dopiero wtedy gotować. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie lub na mleku (jeśli chcemy ją przygotować na słodko) w proporcjach 2:1 (2 szklanki płynu na 1 szklankę kaszy), dodając cukier i/lub szczyptę soli. Czekamy aż kasza wchłonie większość wody (około 15 minut), a następnie odstawiamy ją z ognia aby doszła w garnku. Jaglankę można też przyrządzić na bazie płatków jaglanych. To świetna alternatywa dla zabieganych (lub leniwych). Płatków nie trzeba gotować, wystarczy je zalać wrzątkiem (wody powinno być odrobinę więcej niż płatków) i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Gdy kasza napęcznieje, wystarczy ją przyprawić i wkroić ulubione dodatki (np. świeże owoce).

Kasza jaglana na słodko i na słono

Kasza po ugotowaniu jest dość neutralna w smaku, dzięki czemu można przyrządzać ją na wiele sposobów. – tłumaczy Anna Osiecka, dietetyk z kliniki Natural Medical. Jagły są świetną alternatywą dla tradycyjnych dodatków, takich jak ziemniaków, makaronów czy innych rodzajów kasz. Bardzo dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i ciepło czy na słono i słodko. Oto kilka prostych i smacznych przepisów, z wykorzystaniem tej zdrowotnej kaszy:

  • kasza jaglana z pesto bazyliowym (kaszę ugotować, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, posypać nasionami słonecznika)
  • krupnik z kaszy jaglanej (zupa warzywna gotowana z dodatkiem kaszy)
  • danie jednogarnkowe – ciecierzyca, dowolne wybrane ulubione warzywa, kasza jaglana, można dodać kawałek chudego mięsa lub ryby
  • koktajl jaglany – ugotowana kasza jaglana, ulubione owoce, dodatek zielonego warzywa + woda lub mleko roślinne dla uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • kasza jaglana gotowana na wodzie z dodatkiem suszonych owoców i orzechów (np. nerkowca)
  • warzywa (np. bakłażan, cukinia, papryka, kalarepa, pomidor, pieczarki) faszerowane kaszą jaglaną
cukinia-faszerowana-kaszą-jaglaną
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Fot. Shutterstock

Kasza jaglana na śniadanie

Jaglanka to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje na słodko, z dodatkiem sezonowych lub suszonych owoców i odrobiną miodu. To danie, które nigdy się nie znudzi, bo można ją podawać na wiele sposobów. Podstawą większości przepisów jest pół szklanki ugotowanej kaszy lub kilka łyżek płatków jaglanych zalanych wrzątkiem. Kaszę można doprawić ulubionymi przyprawami (wanilią, cynamonem), miodem, syropem z agawy lub klonowym albo ksylitolem. Świetnie smakuje zwłaszcza ze świeżymi owocami, obsypanymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Sprawdź najlepsze przepisy na słodką jaglankę >>>