Keczup domowy bije na głowę wszystkie gotowe sosy ze sklepowej półki - nie tylko ze względu na smak! Przygotowany ze świeżych pomidorów, nie zawiera bowiem ani grama konserwantów, czy sztucznych polepszaczy smaku. W dodatku możesz go doprawić tak jak lubisz. My przygotowujemy go z późnych, długo dojrzewających na słońcu odmian, z dodatkiem pieczonej papryki i aromatycznych przypraw. Oto sprawdzony domowy przepis na najsłynniejszy sos pomidorowy świata.

Keczup domowy - składniki

  • 5 kg pomidorów (np. owalnych lub odmiany bawole serce)
  • 4 duże cebule
  • 5 strąków czerwonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek angielskiego ziela
  • łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 ząbków czosnku.

Keczup domowy - przygotowanie

1. Pomidory opłucz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój w kawałki. Razem z pomidorami włóż do garnka. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, bazylię oraz sól, pieprz i cukier. Dołóż też obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Duś ok. 30 minut. Następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Przecier włóż znów do garnka. Wlej ocet. Duś na małym ogniu ok. 40 minut.

2. Każdą paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne. Ułóż częścią wypukłą do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gdy skórka papryki zbrązowieje, paprykę włóż do plastikowego woreczka i odstaw na 15 minut. Następnie obierz ze skóry, zmiksuj miąższ i dodaj do pomidorów. Duś jeszcze razem 10 minut, aż masa zgęstnieje. Opcjonalnie możesz ją jeszcze doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gorącą przełóż do wyparzonych słoików, a następnie dobrze je zakręć i postaw do góry dnem. Gdy keczup domowy wystygnie, słoiki przełóż do szafki.

--

Zobacz też: Pomidory suszone w zalewie - domowy przepis >>>