Przepis na ketchup z cukinii

Składniki:

  • Cukinii 1,5 kg
  • Cebula 0,5 kg
  • Koncentrat pomidorowy 400-500 gr
  • Ocet jabłkowy 1 szklanka
  • Cukier, najlepiej trzcinowy, 2 szklanki
  • Garść soli (około 50 gr soli kamiennej)
  • Pieprz mielony 1 łyżeczka
  • Pieprz kajeński 0,5 łyżeczka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka

Wykonanie:

Cukinie umyj, obierz i odetnij końcówki. Następnie zetrzyj kawałki warzyw na tarce o dużych oczkach albo rozdrobnij w ją malakserze. 
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij mikserem. Połóż warzywa do miski, dodaj garść soli, dokładnie wymieszaj, nakryj i odstaw na noc (albo przynajmniej 4-6 godzin). Pamiętaj, by nie odciskać soku z warzyw. Po tym czasie gotuj cukinie i cebule razem z powstałym sosem, aż zmiękną. Pamiętaj, że poro soku odparuje.
Następnie dodaj cukier i ocet jabłkowy i pozostaw na ogniu przez 20 min. Ciągle mieszaj warzywa, żeby się nie przypaliły. Dodaj dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz mielony, pieprz kajeński oraz słodką paprykę.
Gotuj przez kolejne 20 min, często mieszając do momentu, aż ketchup zgęstnieje. Na koniec zmiksuj wszystko do jednolitej masy i przełóż do wyparzonych wrzątkiem małych słoików. Na koniec  zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Uwaga!
Po otwarciu ketchup z cukinii może być przechowywany w lodówce najwyżej 2-3 tygodnie.