Klasyczna szarlotka z cynamonem - przepis

Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji

Składniki:

  • 250 g masła lub kostki do pieczenia
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Z kostki do pieczenia, mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i wylepić nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Wymieszać z cynamonem. Ułożyć na cieście. Resztę ciasta rozwałkować i rozłożyć na jabłkach. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 160°C.