Kokosowy deser z tapioki z malinami

Składniki: 

  • puszka mleka kokosowego (400ml )
  • 250ml mleka
  • 0.5 szklanki drobnych kulek tapioki
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Warstwa malinowa:

  • 125g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 4 wody

Jak przygotować deser z tapioki?

  1. Mleko zwykłe i mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.                               
  2. Po godzinie wstawiamy garnuszek z tapioką na mały gaz, gotujemy powoli, bardzo często mieszając, by pudding nie przypalił się ( a o to bardzo łatwo ). Pudding gotujemy do momentu, aż kuleczki tapioki napęcznieją i staną się przezroczyste, a całość znacznie zgęstnieje.                         
  3. Przekładamy pudding do szklanek, lub innych naczynek, w których będziemy podawali deser, odstawiamy je do przestygnięcia.

Warstwa malinowa

Maliny z wodą i cukrem przekładamy na patelnię, lub do małego garnuszka. Gotujemy do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną, a całość odrobinę zgęstnieje. Odstawiamy sos do przestygnięcia.

Na koniec

Sosem malinowym polewamy wcześniej przygotowany i już lekko stężały pudding z tapioki i całe, gotowe już deserki, wkładamy do lodówki, do schłodzenia, lub podajemy od razu.

Zobacz też:

Sernik na spodzie brownie z malinową nutą > > >

Malinowo-limonkowa tarta na owsianym spodzie > > >