Tradycyjna konfitura z truskawek

Składniki:

  • kilogram truskawek (powinny być jędrne, niezbyt duże, podobnej wielkości)
  • 1/2 l wody
  • kilogram i 200 g cukru

Wykonanie:

Truskawki myjemy i dokładnie osączamy. Układamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się resztek wody. Następnie z owoców usuwamy szypułki. I układamy je w szerokim garnku. Cukier rozpuszczamy z 1/2 l wody, tak by powstał dość gęsty syrop. Syropem zalewamy truskawki i odstawiamy na 24 godziny. Garnek z owocami stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i znów odstawiamy na 24 godziny. Gotujemy po raz trzeci i z wierzchu truskawek zbieramy pianę. Gorące truskawki przekładamy do słoików. Słoiki zamykamy i ustawiamy do góry dnem, by dobrze się zamknęły.

konfitura-z-truskawek
Shutterstock

Konfitury z truskawek - owoce w cukrze

Składniki: truskawki, cukier

Wykonanie: Truskawki myjemy i dokładnie osączamy. Układamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się resztek wody. Następnie z owoców usuwamy szypułki i wsypujemy je wyparzonych słoików (większe owoce warto przekroić). Posypujemy cukrem (na 1/2 l słoik potrzeba 2,5-3 łyżki cukru) i napełniamy do 3/4 wysokości zimną wodę. Garnek przykrywamy i ustawiamy na gazie. Gotujemy ok. 20 minut od zawrzenia wody. Zostawiamy w wodzie, aż woda wystygnie.

Konfitura z truskawek z rumem

Składniki:

  • kilogram truskawek
  • 250 g cukru
  • kilka łyżek rumu lub brandy

Wykonanie:

Truskawki myjemy i dokładnie osączamy. Układamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się resztek wody. Następnie z owoców usuwamy szypułki i układamy je w szerokim garnku. Wsypujemy cukier, mieszamy i zostawiamy na godzinę, by owoce puściły sok. Następnie garnek z owocami stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 30 -40 minut. Gorące truskawki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy 1-2 łyżkami syropu, po czym do każdego słoika wlewamy po łyżce alkoholu. Mocno zakręcamy wieczka.

konfitura-truskawkowa
Shutterstock

--

Zobacz też: Nalewka z truskawek >>>

Konfitury bez cukru >>>