Kopertki drożdżowe - przepis

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 250 ml śmietany 18%
  • 25 dag margaryny
  • 70–80 dag mąki, w ilości ile się wgniecie
  • marmolada i nutella do nadziania
  • jajko, rozmącone do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy z niewielką ilością śmietany. Łączymy z pozostałą śmietaną, margaryną, dodajemy mąkę i zagniatamy. Mąki dajemy tyle ile ciasto „zabierze”, powinno przypominać to na pierogi. Elastyczne ciasto rozwałkowujemy dość cienko (pamiętajmy, że ciastka urosną).

W cieście wycinamy kwadraty o boku 5 cm, na środku kładziemy odrobinę marmolady lub nutelli i dokładnie sklejamy po skosie końcówki dwóch boków. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Więcej przepisów na świąteczne ciasteczka znajdziecie w listopadowym numerze Moje Gotowanie