PORCJA: 210 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE

Składniki na krem z cukinii z ziołowym pesto:

● cebula

● oliwa

● 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

● 750 g cukinii

● 750 ml bulionu warzywnego

● 60 ml kwaśnej śmietany

● migdałowe płatki

Pesto:

● 2 szklanki listków trybuli lub natki

● 1/4 szklanki pestek słonecznika

● 1/3 szklanki drożdżowych płatków

● łyżka soku z cytryny

● ząbek czosnku

● oliwa

● sól

● pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek i smażyć minutę. Wrzucić pokrojoną cukinię i chwilę dalej smażyć. Wlać bulion, po zagotowaniu gotować przez 12 minut. Zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki na pesto utrzeć; ucierając, dolewać oliwę aż do uzyskania pożądanej gęstości. Zupę rozlać do miseczek. Do każdej porcji włożyć po łyżeczce pesto, wsypać uprażone płatki migdałów i skropić oliwą. Osobno podać grzanki posmarowane pozostałym pesto.

Smacznego!