Krem z dyni - składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia (najlepiej hokkaido)
  • 3 szklanki bulionu
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • sól i pieprz do smaku

Zobacz też:

Krem z dyni - przygotowanie:

1. Przekrój dynię na pół i usuń z niej pestki. Następnie pokrój ją na kawałki i ułóż na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oliwy i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Dynia hokkaido jest miękka, dzięki czemu nie wymaga obierania - jeśli jednak używasz innej, twardszej dyni, pamiętaj by najpierw usunąć z niej skórę. Możesz też upiec ją przekrojoną na pół w skórce, a następnie wydrążyć upieczony środek.

2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przepuszczony przez praskę czosnek, curry i kmin rzymski. Po chwili dodaj pokrojony miąższ z dyni i wiórki kokosowe. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj przez około 5 minut.

3. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Gotową zupę krem z dyni rozlej do talerzy i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Zobacz też:

krem-z-dyni
Miód Malina Studio

--

Zobacz też: Jak wydrążyć dynię na Halloween? >>>

Gęsina na św. Marcina >>>

Rogal świętomarciński - oryginalny przepis >>>