Składniki na kutię:

  •     1 szklanka łuskanej pszenicy
  •     1 szklanka suchego maku
  •     1 szklanka mleka
  •     100 ml miodu
  •     garść rodzynek
  •     garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  •     5 daktyli
  •     5 fig
  •     2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •     słodka gęsta śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie kutii:

Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Na drugi dzień pszenicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i na sicie przelewamy wrzątkiem, by usunąć powstały w trakcie gotowania krochmal.
Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości. Gdy ziarenka dadzą się rozcierać w palcach, zdejmujemy z ognia, odcedzamy, studzimy i ucieramy w makutrze, lub mielimy w maszynce, aż puści mleczko.
Łączymy mak z pszenicą, dodajemy miód i starannie wszystko mieszamy.
Dosypujemy posiekane orzechy, daktyle, figi, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Ewentualnie dosładzamy do smaku i wedle uznania rozrzedzamy śmietanką.
Kutię podajemy dobrze schłodzoną.

Smacznego!