Składniki na leczo z cukinii:

  • 2 małe kiełbasy śląskie lub jedna duża
  • 4-5 średnie cukinie (najlepiej młode/cienkie, żeby nie miały pestek)
  • 2 średnie cebule
  • 3 duże czerwone papryki
  • puszka pomidorów bez skórek
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • duży garnek lub patelnia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.
Kiełbasę przysmażyć na łyżce oleju. Dodać cebulę i też podsmażyć.
Następnie dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.
Na koniec wrzucić cukinię, poczekać aż zmięknie a następnie przykryć i wszystko dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po ok 15 minutach dodać pomidory przyprawić solą i pieprzem lub samą wegetą. Jeśli leczo jest zbyt kwaśne, można dodać 1 łyżeczkę cukru. I dalej dusić pod przykryciem.

Leczo najlepiej smakuje na drugi dzień.
Można tez zamrozić porcje i podawać w późniejszym terminie, smakuje równie dobrze:)

Jeśli nie jemy mięsa, można go pominąć w przepisie i żeby zaostrzyć nieco smak można dodać 1-2 ząbki czosnku.