O tym, jak ważne jest zapewnienie dziecku codziennej porcji składników mineralnych i odżywczych, wiemy nie od dziś. Dostarczane do organizmu w mięsie, rybach czy produktach mlecznych pełnowartościowe białka wspierają prawidłowy wzrost najmłodszych. Dlatego też stanowią 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze (ok. 30%) są z kolei źródłem siły do aktywności fizycznej. Pomagają także wchłaniać rozpuszczalne w nich witaminy, np. A, D czy K. Dziecku warto serwować je w postaci ryb, orzechów czy olejów roślinnych. Węglowodany (ok. 50%) także spełniają w organizmie rolę energetyczną. Wybierając produkty, które dostarczą je do organizmu naszej pociechy, warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce. Jakie dania przygotować, by przyciągnąć uwagę najmłodszych, zachęcić ich do regularnego jedzenia i stworzyć zbilansowany jadłospis?

Witaminowa bomba o poranku

Jak wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie organizatorów akcji „Śniadanie ma moc”, przytłaczająca większość mam dostrzega wpływ zdrowego odżywania na odporność najmłodszych (90% respondentek), rozwój (84%) i sprawność fizyczną (82%). Tymczasem na talerzach w porze najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czyli śniadania, wciąż króluje białe pieczywo i parówki. – Komponując śniadanie dla dzieci, należy pamiętać, że powinno ono dostarczać niezbędnych składników odżywczych, być sycące i smaczne, a także estetyczne. Wygląd dania ma decydujące znaczenie w kwestii zachęcenia najmłodszych do spróbowania - zdradza Patryk Kotarba, szef kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness, prywatnie ojciec dwóch córek. – Proponuję więc, aby dzień rozpocząć musli z owocami z jogurtem naturalnym lub maślanką. Na drugie śniadanie sprawdzą się owoce w całości lub filetowane. Tym bardziej, że lato to sezon na pyszne, zawierające mnóstwo witaminy C truskawki – dodaje szef kuchni.

Moc warzyw w morskim towarzystwie

Przyrządzenie obiadu, który nie obciąży organizmu w obliczu wysokich, letnich temperatur wymaga doboru składników, które dostarczą dzieciom dużo zdrowej energii. Co sprawdzi się najlepiej w roli lekkiego, ale odżywczego dnia? – Ze względu na wykorzystanie świeżych produktów, wszelakie chłodniki – np. z ogórka lub z buraka – zawierają mnóstwo enzymów i witamin. Ich idealnym uzupełnieniem będzie „żywy koktajl” także na bazie warzyw – podpowiada szef kuchni Patryk Kotarba. – Na drugie danie warto podać pełnowartościową rybę, pamiętając, że powinniśmy „przemycać” ją do menu dzieci jak najczęściej. Dobrym pomysłem jest także kasza, jednak decydując się na ten składnik – w myśl zasad diety rozdzielnej - należy komponować ją wyłącznie z warzywami – dodaje Kotarba. Stosowanie przy komponowaniu jadłospisu dziecka reguł diety rozdzielnej ma na celu wyeliminowanie ryzyka zbytniego obciążenia organizmu dziecka poprzez unikanie połączenia węglowodanów z białkiem, wymagającego zużycia na trawienie większej ilości energii.

Słodko-wyważone zakończenie dnia

Podwieczorek to element codziennego planu żywienia, który zaliczyć można do kategorii „kulinarnych przyjemności”. W roli smakowitych przekąsek sprawdzą się domowe wypieki, np. muffinki z konfiturą, zawijańce cynamonowe czy tartaletki z kremem i owocami, a także kolorowe koktajle lub budyń. Choć powszechnie mówi się, że dorosłe osoby mogą, a nawet powinny pominąć wieczorny posiłek – w przypadku dzieci nie należy stosować się do tej praktyki. – Jeśli zdecydujemy się na zaserwowanie pieczywa, koniecznie wybierzmy to pełnoziarniste. Jako uzupełnienie proponuję chude wędliny i pastę jajeczną. Oczywiście, z dodatkiem różnokolorowych warzyw – doradza Patryk Kotarba.

Szykowanie posiłków dla kilkulatków to swego rodzaju sprawdzian kreatywności dla rodziców. Łącząc kolory, faktury, układając wymyślne kształty na talerzu, a przy tym – dbając o zachowanie odpowiedniego smaku i wartości odżywczych, możemy tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które przyczynią się do prawidłowego rozwoju naszych dzieci.

Letni sezon na talerzu

Wakacyjne miesiące obfitują w kolorowe warzywa i owoce. Po które z nich warto sięgnąć?

WARZYWA

- bób (bogate źródło białka)

- fasolka szparagowa (zawiera fosfor i potas)

- groszek (mnóstwo witamin, w tym z grupy B)

- botwinka (wysoka zawartość żelaza)

- pomidory (solidna dawka witaminy C)

- ogórki (zawiera potas i skutecznie gasi pragnienie)

OWOCE

- truskawki (bomba witaminy C, a także tych z grupy B)

- maliny (bogate w witaminy i kwasy organiczne)

- wiśnie (zawierają potas, witaminę C i błonnik)

- czereśnie (źródło potasu i jodu)

- gruszki (dostarczają boru i jodu)

- jagody (dawka selenu i cynku)