Pestki moreli – właściwości 

Pestki z moreli swoją sławę zawdzięczają przypisywanym im właściwościom antynowotworowym. Zawarta w nich amigdalina, czyli inaczej witamina B17, rozkłada się w naszym organizmie na cyjanowodór, który według niektórych pasjonatów medycyny alternatywnej ma zdolność zabijania komórek rakowych. 

Likier z pestek moreli – przepis 

Składniki:

  • 100 g pestek z moreli
  • 1 g cynamonu 
  • 600 g cukru w kostkach 
  • 100 ml brandy 
  • 1 l grappy 40%

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij z moreli pestki. Nie czyść ich, tak aby zostały kawałki miąższu. 
  2. Wsyp pestki do słoja z hermetycznym zamknięciem, zalej grappą. Dodaj cynamon i cukier.
  3. Odstaw w suchym, ciepłym i słonecznym miejscu.
  4. Po upływie 3-4 miesięcy odcedź płyn, dodaj do niego brandy i dokładnie wymieszaj. 
  5. Przelej roztwór do butelek i odstaw na co najmniej 2 miesiące. 

UWAGA! Należy pamiętać, że cyjanowodór (uwalniany podczas trawienia pestek) w dużych ilościach działa jak trucizna, dlatego nie można jeść więcej niż 1 pestkę dziennie, a w przypadku likieru spożywać więcej niż 1 kieliszek.