Limoncello - przepis

Składniki:

9-10 umytych i sparzonych cytryn
1 litr spirytusu
2 litry mleka (najlepiej 3,5%)
1,8 kg cukru
2 torebki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Jedną cytrynę zostaw, resztę cytryn obierz jak najcieniej, tak, żeby przy skórce zostało jak najmniej białego. Pozostałą, nieobraną cytrynę kilka razy nakłuj widelcem. Nakłutą cytrynę włóż do słoja, dodaj skórkę z obranych cytryn oraz spirytus. Szczelnie zamknij słój, pozostaw na tydzień w temperaturze pokojowej. Codziennie mocno wstrząśnij słojem.
Po tygodniu przecedź zawartość przez sito wyłożone gazą. Połącz mleko z cukrem, podgrzej, aż się cukier rozpuści. Ostudź i połącz z cytrynowym spirytusem i cukrem waniliowym.
Gotowy likier przelej do butelek.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Mrożona cytryna – lek na raka ->