Domowy makaron - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki (najlepiej typ 00)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • Łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • odrobina letniej wody, około 1 łyżki – jeśli zachodzi potrzeba

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy i robimy na środku dołek.  Wsypujemy do niego sól, wlewamy rozmącone jajka i zagarniając mąkę do środka wyrabiamy ciasto na makaron dotąd, aż ciasto będzie elastyczne, czyli około 15 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Teraz najważniejsze – rozwałkowywanie. Robimy to do momentu, aż ciasto będzie równe i przejrzyste.
Tak rozwałkowany placek pozostawiamy do przeschnięcia na kilkanaście minut.
Po tym czasie oprószamy  mąką wierzch ciasta i składamy je piętrowo.  Teraz kroimy, tak jak lubimy, mogą być grubsze paski albo bardzo cieniutkie. Można też zrobić kwadraciki do łazanek.
Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo na kilka minut do podeschnięcia.
Gotujemy wodę z dodatkiem soli i masła lub oleju, wrzucamy makaron i gotujemy od 3-10 minut, to zależy od grubości makaronu.
Smacznego:)

Zobacz też:

Kolorowy makaron - jak go zrobić? ->>