Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, wypróbuj makowiec na kruchym spodzie - albo wersję całkowicie bez ciasta - za to z dodatkiem jabłek i bakalii. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter, niezależnie od tego, jaki przepis na makowiec wybierzesz.

Makowiec - przepis na masę makową

Mak zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał go całkowicie (jeśli cała woda wsiąknie w mak, uzupełnić ją), odstawić do wystygnięcia (można też chwilę mak pogotować). Następnie odsączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Dodać cukier – brązowy jasny lub drobny do wypieków (170 g na 500 g maku), miód (ok. 3 łyżek), miękkie masło (łyżka), bakalie (np. 100 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich czy pekanowych, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej) oraz 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego i łyżeczkę cynamonu. Taką masę makową można dodawać np. do kutii i klusek z makiem. Aby wykorzystać ją w wypiekach, należy połączyć z ubitymi białkami lub całymi jajkami (6 szt.). 

Oto 4 najlepsze przepisy na makowiec ->>

--

Zobacz też:

Przepis na domowy ajerkoniak >>>

Wieniec adwentowy - jak go zrobić krok po kroku? >>>

Kalendarz adwentowy - 12 oryginalnych pomysłów >>>